18 Nisan 2014 Cuma

GABRIEL GARCIA MARQUEZ: “BÜYÜK BİR YAZARIN ASTROLOJİK PORTRESİ”

GABRIEL GARCIA MARQUEZ:
“BÜYÜK BİR YAZARIN ASTROLOJİK PORTRESİ”

Dünyaya adını saygı ve hayranlıkla duyurmuş Kolombiyalı büyük yazar Gabriel Garcia Marquez dünyaya veda etti. Işıklar içinde uyusun.
Büyük bir yazarın Astrolojik işaretlerine güzel bir örnek teşkil etmesi bakımından yazarın doğum haritasını inceledim.
Marquez 6 Mart 1927 doğumlu, Balık burcu, Yükselen burcu ise Boğa.
Her iki burç da sanatla ilişkilidir.
Balık burcu “hayaller,” “idealizm” ve “ilhamlar” yıldızı olarak bilinen Neptün tarafından yönetilen burçtur. Bilinçaltı ve ötesinden akan yaratıcı ilhamın kaynağı olan bir burçtur.
Balık burcunun Klasik Astrolojide yıldızı “şans ve bereket yıldızı” diye bilinen Jüpiter’dir. Jüpiter sezginin yıldızlarından biridir.
Kehanet ve öngörü yıldızıdır ayrıca Jüpiter.
Yani, Balık burcunu iki yıldız yönetir, Neptün ve Jüpiter.
Bir yazarın bol ilhamlı olması ve bol yaratıcı eserler üretmesi için daha ne olsun derim. Hem Balık su grubundan, en üretken burçlardan biri.
Ayrıca haritasında Balık burcunda bir stellyum var, yani yıldız yığılması. 4 önemli yıldız Balık burcunda bir arada toplanmış, bu yüksek yaratıcı yetenek demektir. Dört önemli enerjinin bir araya gelmesinden, bir volkanik yaratıcı enerji fışkırması çıkar adeta.
Güneş, Jüpiter, Merkür ve Uranüs Balıkta.
Merkür’ü retroda.. Merkür retro’sundan korkanlara güzel haber. Doğum haritasında, Merkür’ü retro olanlardan çok başarılı “gazeteci, haberci, yazar, besteci, çizer ve araştırmacı” çıkar.
Merkür retroda yapı itibariyle “geriye giderek, geçmişten veya anılardan bilgiyi toplamak” ve ayrıca “zihinsel olarak bir konuya odaklanmak, odaklandığı yerde gizli cevheri ortaya çıkarmak” özelliği verir. Kimi zaman ise, “ağızdan baklayı çıkartmak” özelliği verir ki, bu gazetecilere çok yarayan bir beceridir.
Merkür Balıkta retro’da iken, doğal olarak yaratıcı ilhamın burcu Balıkta, ilham yeteneğini güçlendirir, kişi hangi alanda yazıyorsa o konuda yüksek bir yaratıcı odaklanma yeteneği verir.
Balık fantezinin, sınırsız hayal dünyasının burcudur. Ve iyi bir Balık aynı zamanda iyi bir “Bilge”dir. “Yüzyıllık Yalnızlık” romanıyla herkesin kalbinde yer eden bir tatta, hayat üzerine etkileyici bir felsefe de yapmıştır.
Balık burcu deyince, benim aklıma ilk olarak “şairlik” gelir. Şair ruhlu bilge..
Balık burcundaki stellyumun 11.evinde olması, bir Astrolog olarak, bana ilginç geldi. 11.ev Kova burcunun doğal evidir. Kova “yabancı ülkeler, sıradışılık ve fark yaratan bakış açısı,  dünyaya açılan humanist fikirler ve işlerle” ilgilidir. Hem yaratıcılık ve sezgi yıldızı Jüpiterin kendi öz burçlarından biri olan Balıkta olması, hem Kova’nın yönetici yıldızı Uranüs’ün Balıkta olması ve bunların Güneş ve Merkürle birleşip 11.eve yerleşmesi bana “bu Yazar sıra dışı ve bol ilhamlı yazılarıyla dünyaya adını yazdırmak için” gelmiş dedirtti.  
Balık bir öncü burç değildir. Uranüs ve 11.ev sıra dışılık verir ama Balık öncü burç değildir.. Peki, onu diğer büyük yazarlardan farklı kılan ve ona öncülük ettiği yazım tarzını kazandıran nedir diye bakınca, hemen “ruh”u anlatan Ay burcuna gözüm takıldı.
Ay burcu Koç!
Koç burcu öncü burçlardan biridir, “ilkler başlatma” yeteneğiyle, “öncü ruhlu” bir yazar olması için haritasında çok değerli bir malzeme.
Koçta yer alan Ay, Venüs ve Şiron ve Juno 12.evde.. 12.ev Balık burcunun, yani “bilinçaltı, bilinçüstü ve ilham”ın evidir zaten.. bu yerleşim, Marquez’in öncü ruhunu ilham ve yaratıcı işlerde kullandığını gösterir.
Güneşine göre, Venüs ve Ay 2.evinde oluyor, yani sanattan gelen kazanç.
Bu arada, enteresan bir açı daha buldum; Güneş Balıkta, Neptün Aslanda.. Astrolojide buna “karşılıklı ağırlama” denir. İlham ve sanat yeteneği birbirini besliyor.
Ayrıca Neptün 4.evde ve 5.eve yakın –her ikisi de yaratıcılığı gösteren evlerdir, 4.ev karma, geçmiş bilgilerin yaratıcı sunumla ortaya çıkışı, 5.ev yaratıcı yeteneğin evidir – ve Ay Koçta 12.evde, karma ve ilham evi..
Yani, Marquez bir siyasetçi, bir bilim adamı falan değil, bir sanatçı olmak için doğmuş nerden bakarsak bakalım doğum haritasına.
Ancak bence, iyi bir psikanalist ve filozof ayrıca..
Peki, Marquez’i bir müzisyen, besteci, şair, ressam veya gazeteci olmaktan ziyade, bir roman yazarı olmaya sevk eden nedir?..
Öyle ya, bu ilhamlı yaratıcılıyla, her türlü sanatçı olabilirdi.. Neden roman yazarı oldu, nedir onun yeteneklerinin roman yazarlığında yansımasının Astrolojik nedeni?..
Hemen iki şeye bakarım bunun için.
1-Meslek ve kariyerle ilgili evlere ve yönetici yıldızlarına
2- Ay düğümlerine
Meslek ve kariyer evleri:
10.ev kariyer evidir, Oğlak burcu var, 2.ev kazanç evi, İkizler yönetiyor, bir de 11.ev meslekten kazanç evi 2.evle birlikte, Kova var. 6.ev iş, çalışma evinde Başak var. Bunların yöneticilerine bakalım. Oğlak Satürn ve Uranüs, Kova Uranüs ve Satürn, İkizler ve Başak Merkür tarafından yönetilen burçlardır. Yani, kariyer yıldızları; Satürn, Uranüs ve Merkür olarak görülüyor.
Satürn’ü Yay’da 8.evde, Merkür ve Uranüs’ten bahsetmiştim, her ikisi de Balıkta kavuşum yapmış durumda. Satürn haricinde, tüm meslek yıldızları Balıkta. Satürn Yayda, Yay burcunun yönetici yıldızı Jüpiter’dir (Balık gibi Jüpiter tarafından yönetilen bir burç) ve Jüpiter de Balıkta Güneş’le kavuşmuş. Yani, Satürn bile dolaylı olarak Balık’a bağlanmış durumda. Tüm kariyerinin yıldızları Balıkta toplanmış böylece.
Evet, unutmadan, bir de Yükselen burcu ve yöneticine bakalım..
Boğa burcu.. Boğa da sanatçı burçlardan biridir. Boğanın yönetici yıldızı Venüs Koçta 12.evde… Evet, 12.evde ya yazı ya da müzik yoluyla ilham alabilir..  9 derece Venüs Algenib sabit yıldızıyla birleşmiş, sanattan gelen kazanç ve yetenek ve Venüs-Satürn arasındaki uyumlu üçgen açı, sanat işini bir kariyere dönüştürmekte ona kolaylık sağlamış ve sanatında bir form yaratma kapasitesi vermiş.
Ama müzik veya resim de olabilirdi pekala. Hala ikna olmuş değilim neden yazarlığı seçtiği konusunda…
Uranüs’ün 2.ev ve 6.ev çalışma ve kazanç evleri yöneticisi Merkür’le birleşmesi aslında çok açık bir şekilde “yazma yeteneği”ni ortaya koymaktadır. Venüs’ün de 12.evde olması..
Yine de tam değil bence… Balık “yazarlık, müzik, sinema, perde, reklam, insan mühendisliği”.. akla gelir.. Hala yazarlığa net ulaşamadık. Bunlardan biri de olabilirdi sadece yazar değil… Neden yazarlık?
İkinci aşamaya bakalım; ay düğümlerine.
Güney ay düğümü Oğlakta 9.evinde, kuzey ay düğümü yengeçte 3.evinde. Güney ay düğümü –benim bulguma göre- kişiye “yaşam amacını” verir, kuzey ise bu yaşam amacını hayata geçirme yolu ve sahnesini gösterir.
İşte, burada yazarlığa yaklaştık hatta bulduk… 3. ve 9.evler… “Yazı”nın ilk elden evleridir!
Güney ay düğümü Oğlak’ın yöneticisi Satürn, Satürn zaten haritasında 10.ev kariyer evinin yönetici burcu, demek ki hayat amacı Satürn Yay ile ifade edilmiş. Oğlak aynı zamanda 9.evini yönetiyor. 9.ev “yayın, yayıncılık, yazma” evlerinden biridir!
Kuzey ay düğümü Yengeç 3.evinde, 3.ev zaten “yazma”nın bir numaralı evidir.
3.evde dikkatimi çeken bir başka şey, Plüton’un 13,5 derece Yengeçte 3.evde olması ki, Plüton Sirius sabit yıldızıyla birleşmiş, ona itibar ve onur getiren ve itibarlı işleriyle “iz bırakan” biri olmasını sağlamış.
Çok enteresandır; Dostoyevski’nin de Plüton’u 3.evdedir. “Yazılarıyla iz bırakan biri…”
Bence bulduk neden “yazarlık” sorusunun yanıtını.
Şimdi toparlayalım konuyu.
Bütün bunları bir araya getirirsek, Marquez kesinlikle sanatın hangi dalında olursa olsun, “sanat” alanında yüksek düzeyde yetenekli biri olarak doğmuş. Bu sanat yeteneğinin yazı alanına kaymasını ise, Merkür’ün burcu, açıları, pozisyonu ve kariyer yıldızı Satürn’ün yazmak ve yayıncılıkla ilgili burçlardan Yay burcunda olup 10. ve 9.evi yönetiyor olması ve aynı zamanda “hayat amacını” veren güney ay düğümü ile hayat sahnesini anlatan kuzey ay düğümünün “yazma” evleri olan 3-9.ev akslarında bulunuyor olması açıklar.

Astrolog Semavii

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder